» چگونه با ادب باشیم؟

باسلام.
چگونه مودب باشیم؟
ادب در لغت به معنای فرهنگ و دانش ، روش پسندیده و شایسته و هنر و شرم و عفت و حیا است .
امام علی علیه السلام فرمودند :
انسان با ادب خویش ارزش می یابد پس باید آن را با بردباری زینت بخشد.
میزان الحکمه جلد۱ صفحه ۹۸
به اطرافیان و دوستان خود نگاهی بیندازید . چه زمانی از اخلاق یک شخص تعریف می کنید؟ انسان بااخلاق ویژگی های مثبت زیادی دارد مثل راستگو بودن ، مثل مهربان بودن ، مثل با ادب بودن و ...
انسان خوش اخلاق شاید ۱۰ ویژگی مثبت داشته باشد اما یکی از ستون های مهم اخلاق خوب ، با ادب بودن است .
ادب شاید یک هنر باشد . آن هم در روزگاری که جامعه ما از کودکان دبستانی بگیر تا پیرمردهای ۸۰ ساله نمی دانند عفت کلام و رفتار چیست !! البته این در مورد همه صدق نمی کند ولی کافیست کمی با بچه های دبستان و راهنمایی گرم بگیرید
آنگاه متوجه انحطاط و فقر ادب خواهید شد تا جایی که انسان گاهی از انسان بودن و اشرف مخلوقات بودن خودش خجالت می کشد. حرف هایی از زبان بچه ها و خیلی از بزرگترها خارج می شود که آدم نمی داند بگرید یا بخندد !
بقولی ؛ ادب مثل یک عطر خوشبوس که ما برای خودمان استفاده می کنیم اما دیگران نیز از آن بهره می برند.
جناب مولانا شاعر نامدار ایرانی شعر بسیار معروفی دارد
از بی ادبی کسی به جایی نرسید
دُرّی است ادب به هر گدایی نرسید
سررشته ی ملک پادشاهی ادب است
تاجی است که جز به پادشاهی نرسید
از خدا جوییم توفیق ادب
بی ادب محروم ماند از لطف رب
بی ادب تنها نه خود را داشت بد
بلکه آتش در همه آفاق زد
* برای با ادب بودن *
1-لبخند ، راهکار همیشگی
در برخورد اول و صحبت با دوستان و اطرافیان و حتی کمی غریبه تر ها ، ترش روی نباشید ، با لبخند و خوشرویی سلام و احوالپرسی کنید . نشان دهید که روحیه شما مثبت است و این مثبت بودن را به طرف مقابل هم انتقال دهید ! این نباید نشانه ضعف شما باشد ، بلکه با قدرت و جذابیت لبخند بزنید و هم با ادب جلوه دهید و هم کاریزماتیک(جذاب)
۲-پیامبر(ص) ؛ اول در سلام دادن
پیامبر گرامی اسلام (ص)، محمد امین ، همیشه به با ادبی و مهربانی شناخته میشد. حتی خداوند بزرگ مرتبه جایی در قرآن به ایشان فرمودند :
`اگر سخت و سنگدل بودی مردم از اطرافت پراکنده میشدند `
یکی از ویژگی های مثبت ایشان این بود که چه در مواجهه با بزرگتر و چه در مواجهه با کوچکتر همیشه در سلام دادن پیشتاز بودند . تکبر را کنار بگذارید و منتظر نمانید تا طرف مقابل برای شما ادای احترام کند .
یادتان باشد در هر جایگاه و هر طبقه ای قرار دارید نه از کسی برتر و والاترید نه از کسی بدتر و پست تر ! همه در یک سطح هستیم ! پس تکبر را کنار بگذارید و افتاده باشید ! البته مراقب باشید از آن طرف بام نیفتید ! خاک پای دیگران بودن هم خوب نیست ، منزلت خود را همیشه حفظ کنید.
۳-دوستانه دست بدهید
وقتی دست می دهید ، گرم و صمیمی دست بدهید ! دست چپ دراز نکنید ، سرد نباشید ، با نوک انگشتان دست ندهید ، دستتان را سریع نکشید و یکبار به آرامی دستت طرف مقابل را به بالا و پایین تکان دهید .
۴-چشمان خود را کنترل کنید
مراقب باشید هنگام هم صحبتی با دیگری چشمانتان خمار و سرد و بی روح نشود ،
طوری نباشید که انگار از صحبت با طرف خسته شده اید . چشمانتان را نچرخانید و با چشمانتان لبخند بزنید .
۵-تشکر
سعی کنید برای درخواست کردن از کلمه «لطفا» استفاده کنید و اگر کسی کاری برایتان انجام داد حتما از اون تشکر کنید . اگر کسی به شما چیزی تعارف کرد حتما از کلمه «ممنون » و «متشکرم» بعد از پاسخ دادنتان استفاده کنید مثلا «بله ممنونم» یا «خیر متشکرم».
۶-گوش دادن
هنگامی که طرف مقابل در حال صحبت کردن با شماست سعی کنید برای احترام به او کاملا به حرف هایش گوش کنید ، سرتان را اینطرف و آن طرف نچرخانید و دست از گوشی تلفن بکشید .
حفظ منزل طرف مقابل نشانه ادب و شخصیت شماست.
۷- دوست آنست که گیرد دست دوست ...
سعی کنید در پریشان حالی دوستتان یا آشناهایتان خودتان و برخی رفتارهایتان را کنترل کنید . سعی کنید همدل باشید و او را درک کنید
همچنین در زمان شادی های دوستتان نیز شادمان باشید و برایش دعای خیر کنید . حسادت را کنار بگذارید و اخم نکنید . اگر دوستتان کار خاصی انجام داد او را تشویق کنید و به او تبریک بگویید .
همچنین از دیگر نشانه های شخصیت و ادب شما می توان به وقت شناس بودن ، لباس شایسته و مرتب پوشیدن، مسواک زدن ، درست غذا خوردن و همچنین شانه کردن مو اشاره کرد.
هنگام غذا خوردن دهان خود را بسته نگه بدارید و ملچ ملوچ راه نیندازید . آرنج های خود را روی میز نگذارید و پرخوری نکنید . تند تند غذا نخورید و اجازه دهید ابتدا میزبان شروع به خوردن غذا بکند و همچنین از خوردن هر ماده غذایی که باعث بدبو شدن دهانتان میشود خودداری کنید.
پایان.